Várgesztes 35 Túraleírás

Indulás és érkezés helye: Várgesztes, Faluház

Indulás időpontja: 7.30 – 9.30

Érkezés időpontja: 17.30-ig

A túra hossza: 32,89 km

Szintkülönbség: 827 m

Ellenőrző pontok száma: 5 db (Szép Ilonka forrás, Körtvélyesi kilátó, Szarvas-kút, Nagy Somló-hegyi kilátó, Majk)

Részvételi díj előjelentkezés esetén: 2.300 Ft (helyszíni nevezéssel 2.800 Ft). 14 éves korig 300 Ft kedvezményt adunk.

A Várgesztesi Faluházból a főútra megyünk ki, majd ott balra fordulunk, s a kék túra útvonalán déli irányban hagyjuk el a falut. A falu végén balra kanyarodunk a kék kereszt és sárga jelzésen Új-Osztás irányába. A sárga jelzés egy idő után leválik, de mi a kék kereszten folytatjuk az utunkat. Az erdészeti út kereszteződéséhez érve a zöld kereszt jelzésen megyünk tovább, majd rövidesen a zöld jelzést elérve azon balra fordulunk a Szép Ilonka forrás irányába. Az utunkat a zöld jelzésen egészen a Szép Ilonka forrásig folytatjuk (1. sz. ellenőrző pont).

Az ellenőrzőpontnál a piros jelzésen jobbra fordulunk (figyelj, hogy melyik irányba mész, mert itt válik szét a 10 és a 20A valamint a 35-ös táv útvonala), majd a piros jelzést és a kék kereszt jelzést követjük az emelkedő erdei ösvényen, s ezek elágazásánál a Macska bükknél a kék kereszten folytatjuk az utunkat Körtvélyespuszta irányába. Útközben szép fenyves erdők mellett is elhaladunk. Közvetlenül Körtvélyespuszta után a körtvélyesi kápolnát pillantjuk meg. A kék kereszt jelzés röviddel ezután egy kisebb szakaszon a kék túra jelzésével halad egy úton. A közös szakaszon hamar elérjük a különös hangulatú körtvélyesi erdei temetőt. A temető után rövidesen elválik a kék kereszt és a kék túra jelzése, mi továbbra is a kék kereszt jelzést követjük, egészen a kék háromszög jelzésig, amelyen egy kb. 250 m-es bekötő úton elmegyünk a körtvélyesi kilátóig, ahol a 2. sz. ellenőrzőpont üzemel. A nemrég épült kilátóba érdemes felmenni, gyönyörű kilátás nyílik a környékre.

Ezután visszamegyünk ugyanezen a kék háromszögön a bekötő úton a kék keresztre, ahol balra fordulva folytatjuk az utunkat. Ezután rögtön jobbra egy meredek úton megyünk le a Csákányospusztai turistaház irányába. A turistaház előtt (azt el sem érjük) a kék túra útvonalával találkozunk, s azon jobbra fordulva a Mária szakadékban folytatjuk a túrát. Ezután már egy hosszabb szakaszon a kék túrán fogunk haladni. A Mária szakadék után ismét érintjük a körtvélyesi temetőt, de már az ellenkező irányból. Az útkereszteződésnél jobbra fordulunk a kék túra irányába (balról jöttünk korábban a kék kereszten, szemben pedig a kék körön a Béla forráshoz jutnánk el, amely innét kb. 200 m-re ered).

Ezután a kék túrán haladunk tovább, elmegyünk a Vitányvár mellett, s folytatjuk utunkat a kék túra jelzésen.. Rövidesen megtaláljuk a Rockenbauer Pál emlékfát, majd a Szarvas-kúthoz érkezünk (3. sz. ellenőrzőpont). Ezután nemsokára keresztezzük a piros jelzést. Itt jól kell figyelni, mert különböző irányokba haladnak tovább a különböző távok mi pedig a piros jelzésen jobbra fordulunk Vértessomló irányába.

 Vértessomló előtt jobbra letérünk a piros háromszög jelzésen a Nagy Somló hegyi kilátóhoz (4. sz. ellenőrzőpont). Az ellenőrzőpont érintése után a piros háromszög jelzésen visszamegyünk a piros jelzéshez, s átmegyünk Vértessomlón (a falun belül egy U alakú kitérőt rövidítünk a piros úthoz képest a lila Mária zarándokúton), majd a piros jelzésen át Majkra érkezünk. A majki horgásztót elhagyva a lila Mária zarándokúton át az eljutunk a sárga jelzésig, s az Oroszlányi Bányászati Múzeum közelében megérkezünk a 5. sz. ellenőrzőponthoz. Ezután a sárga jelzést  Várgesztesig követjük, majd a Faluházban ér véget a túra.

MEGTEKINTEM AZ ALLTRAILS.COM OLDALON.

AZ ÚTVONAL GPS TRACK-JÉNEK LETÖLTÉSE