Várgesztes 10 Túraleírás

Indulás és érkezés helye: Várgesztes, Faluház

Indulás időpontja: 8.30 – 12.00

Érkezés időpontja: 17.00-ig

A túra hossza: 11,66 km

Szintkülönbség: 360 m

Ellenőrző pontok száma: 3 db (Szép Ilonka forrás, Mátyás-kút, Zsigmond-kő)

Részvételi díj előjelentkezés esetén: 1.500 Ft (helyszíni nevezéssel: 2.000 Ft), 14 éves korig 300 Ft kedvezményt adunk.

A Várgesztesi Faluházból a főútra megyünk ki, majd ott balra fordulunk, s a kék túra útvonalán déli irányban hagyjuk el a falut. A falu végén balra kanyarodunk a kék kereszt és sárga jelzésen Új-Osztás irányába. A sárga jelzés egy idő után leválik, de mi a kék kereszten folytatjuk az utunkat. Az erdészeti út kereszteződéséhez érve a zöld kereszt jelzésen megyünk tovább, majd rövidesen a zöld jelzést elérve azon balra fordulunk a Szép Ilonka forrás irányába. Az utunkat a zöld jelzésen egészen a Szép Ilonka forrásig folytatjuk (1. sz. ellenőrző pont).

Az ellenőrzőpontnál a piros jelzésen balra fordulunk (figyelj, hogy melyik irányba mész, mert itt válik szét a 10 és a 20A, valamint a 35-ös  táv útvonala), majd a piros jelzést követjük a forrás csörgedező ere mentén, majd néhány kanyarulat után a kék túrát keresztezzük egy nagyobb kereszteződésben. A kék jelzést követve balra fordulunk, s a továbbiakban a kék túrán megyünk tovább – egy kisebb kitérővel – egészen a célig. A kék túrán haladva egészen a Mátyás-kútig megyünk (2. sz. ellenőrzőpont).

A Mátyás kúttól tovább folytatjuk az utunkat a kék túrán. A Zsigmond-fa elérése után nemsokára Várgesztes határába érkezünk. Még az út erdei szakaszán, miközben meredeken tartunk lefelé, balra lesz egy kék háromszöggel jelzett rövid leágazás, amely a Zsigmond-kő kilátópontjára visz fel bennünket. Megéri felkapaszkodnunk a rövid emelkedőn, mert a környék és Várgesztes kiválóan belátható innét (3. sz. ellenőrző pont).

Ezután a kék háromszögön visszatérünk a kék túrához, azon folytatjuk az utunkat, beérkezünk a tó mellett Várgesztesre, majd a főúthoz érve azon balra fordulunk, s a Faluházban érkezünk el túránk céljához.

MEGTEKINTEM AZ ALLTRAILS.COM OLDALON.

AZ ÚTVONAL GPS TRACK-JÉNEK LETÖLTÉSE